Event

Fullsatt event med statssekreterare Christian Danielsson om EU-ordförandeskapet

Den 24 augusti välkomnade ImpactEurope statssekreterare Christian Danielsson på ett fullsatt event med spännande diskussioner om det svenska EU-ordförandeskapet och framtidsspaningar

Ett varmt tack till alla som medverkade vid ImpactEuropes första ”EU-surr” den 24 augusti. Vi är så glada över att så många är intresserade av EU-frågor!  

Huvudgästen för dagen, statssekreteraren för EU-frågor, Christian Danielsson, delade frikostigt med sig av sina erfarenheter från ordförandeskapet och olika framtidsspaningar. Han lyfte fram fyra områden där Sverige gjort skillnad som ordförande

  • Ukraina - framför allt bevarandet av enighet bland EU:s medlemsstater
  • Fit-for-55 - slutförandet av förhandlingar av nästan alla filer
  • Migrationspakten - gemensam position bland EU:s medlemsstater
  • Konkurrenskraftsagendan - strålkastarljuset mot Europas konkurrenskraft

Tillsammans med en mycket engagerad publik fokuserade samtalet även bl.a. på den tysk-franska motorns roll inom EU-samarbetet, behovet av fler svenskar inom EU:s institutioner (nu mer sällsynta än pandor enligt Politico....) och vikten av regelbundna samråd med näringslivet i EU-frågor.

Omedelbara spaningar är att hålla ögonen på von der Leyens state-of-the-Union den 13 september för att få koll på kommande kommissionsinitiativ under den resterande mandatperioden och det informella EU-toppmötet i Granada den 5 oktober då fokus kommer att ligga på "öppen strategisk autonomi". Det spanska ordförandeskapet har ju i sitt program lovat att lägga fram "a forward-looking, comprehensive strategy to ensure the economic security and global leadership of the EU by 2030".