Lär dig

Dennis Rubing: "EU-kommissionen har inlett starkt med ett tydligt fokus på konkurrenskraft"

Dennis Rubing firar i dagarna ett år hos oss på ImpactEurope!

Vi passade på att fråga hur Dennis, tidigare konkurrenskraftsexpert på Regeringskansliet, ser på EU:s konkurrenskraftsagenda och de förslag EU-kommissionen hittills har presenterat på området: "EU-kommissionen har inlett starkt med ett tydligt fokus på konkurrenskraft – nu gäller det att svenska företag är aktiva i Bryssel för att säkerställa att nya regler utformas så att de fungerar i svenska förhållanden."

Hur ser du på de förslag som EU-kommissionen har presenterat?

EU-kommissionen har inlett starkt och har redan börjat leverera på konkurrenskraftsagendan. Man har presenterat en ny ren industrigiv (Clean Industrial Deal), två förenklingspaket, en energihandlingsplan, ett meddelande om en spar- och investeringsunion samt riktade handlingsplaner för stålindustrin och fordonsbranschen – för att nämna några exempel.

Förslagen innehåller både sött och salt, men det är tydligt att den nuvarande EU-kommissionen har ett betydligt starkare fokus på konkurrenskraft, vilket är mycket positivt. Samtidigt står von der Leyen fast vid den gröna omställningen och Fit for 55, även om vissa justeringar görs för att minska byråkratin. Ur ett svenskt perspektiv är detta välkommet – vi behöver både stärka vår konkurrenskraft och fortsätta den ambitiösa klimatomställningen.

Hur bör svenska företag agera för att påverka kommande lagförslag?

Hittills har EU-kommissionen främst presenterat meddelanden, alltså dokument som pekar ut en väg framåt och anger vilka lagförslag som kan väntas under de kommande åren. Utformningen av dessa lagförslag går fortfarande att påverka, men det kräver att företag så tidigt som möjligt skapar sig en tydlig bild av hur reglerna bör utformas för att bäst passa deras verksamhet och sedan aktivt för fram detta till EU-kommissionen. Generellt kan vi i Sverige bli bättre här.

När lagförslagen väl är på bordet inleds förhandlingarna mellan ministerrådet och Europaparlamentet. Då är det viktigt att ha en nära dialog med relevanta Europaparlamentariker och Regeringskansliet för att säkerställa att svenska företags behov beaktas i lagstiftningsprocessen.

 

Finns det anledning till optimism kring Europas konkurrenskraft?

– Ja, idag finns en probleminsikt på högsta politiska nivå, vilket är positivt. En insikt om att vi riskerar att förlora företag, jobb och skatteintäkter om vi inte agerar – något som skulle slå direkt mot både välfärden och vår förmåga att hantera ökade försvarsutgifter.

Samtidigt måste vi akta oss för att tala ner oss själva. Geopolitiken blir allt mer transaktionell, och konkurrensen om investeringar och kompetens hårdnar. Då måste vi stärka vår globala position och inte fastna i en negativ självbild. Att ständigt beskriva EU som svagt kan bli en självuppfyllande profetia.

Vi får inte glömma vad vi faktiskt har: en industriell bas i världsklass, fungerande välfärdssystem, demokratiska samhällen, ledande forskning, en högutbildad arbetskraft och världens största sammanhållna marknad. Det är en stark grund att bygga vidare på.

Vad bör EU göra framöver för att stärka sin globala position?

- Både Enrico Letta och Mario Draghi har satt fingret på problemen och pekat på lösningarna. Europa måste bygga vidare på sina styrkor och samtidigt rätta till de strukturella brister som håller tillbaka vår konkurrenskraft. Men det är inte bara upp till EU-kommissionen – varje medlemsland har ett ansvar att genomföra reformer som stärker företagsklimatet.

- Blickar vi över Atlanten möter många företag och forskare allt större osäkerhet. Det öppnar en möjlighet för Europa. Det brukar heta att en bra kris aldrig ska gå till spillo – genom att erbjuda genom att erbjuda goda och förutsägbara villkor kan vi attrahera både kapital och talanger från USA.

Med detta vill ImpactEurope passa på att önska er alla en glad påsk! 

/Katarina, Magnus, Dennis, Gustaf och Marcus