Event

Analys "state-of-the-Union" 13 september 2023

Den 14 september bjöd ImpactEurope in till analys av årets "state-of-the-union" 2023 tillsammans med chefen för EU-kommissionen i Sverige, Annika Wäppling Korzinek. Här några samlade reflektioner:

1)Ja, VDL kommer av allt att döma att ställa upp för ”en runda till”. Talet var ett kampanjtal med visst inslag av presentutdelning 🎁🎁🎁(granskning av kinesiska elbilssubventioner tillFrankrike, stöd av industrin till Tyskland och socialt toppmöte under belgiska ordf.). Samtidigt är von der Leyen en superstrateg och vet att timing är allt. För tidiga kandidaturer går lätt upp i rök.

2)Konkurrenskraftà la suédois - ett minne blott och istället mer industripolitik à la Breton. Hoppet står nu till SuperMario (Draghi) 🏋️som får i uppgift att förbereda en rapport ”onthe future of European competitiveness” – alltså precis det som gjordes under det svenska ordförandeskapet….

3)Säg inte nej till resiliens utan bygg koalitioner. Säg ja och få samtidigt andra att säga ja till en kompletterande konkurrenskraftsagenda. Locka Draghi till Stockholm med en Nobelfest-inbjudan och presentera samtidigt våra svenska företags tankar på hur konkurrenskraft byggs. 🎉 Med vår blygsamma svenska hemmamarknad vet svenskt näringsliv mycket om hur de rätta förutsättningarna för konkurrenskraft skapas. Varför inte passa på och bjuda in Breton också som då kan inleda sina ”Clean Transition Dialogues” – en annan svensk paradgren – i Stockholm?

4)Några tomrum: a) Vart tog det transatlantiska samarbetet vägen? 🤠 Det lyser med sin frånvaro i talet trots att VDL förvaltat det så väl. När stormarna rasar på allvar vet vi att det bara finns en allierad att ringa…. b) 2040 klimatmålen? 🍀 Skulle inte detta bli Timmermans ”legacy”? Är det borta med honom och ett sätt att blidka en arg EPP-falang? c) kritik av Polen och Ungern?

5) Vi kommer att utvidga unionen – det är inte längre en ”om”-fråga utan en”när”-fråga. EU-kommissionen inleder nu ett arbete för att förbereda detta. Detär hög tid att utarbeta en svensk utvidgningsstrategi – om vi vill vara med och påverka denna diskussion. 👩🎓

6) Slutligen en ros till VDL:s förmåga 🌹 att hålla samman en Unionen med krig i vår närhet, klimatförändringar, pandemi, ökad ekonomisk osäkerhet och historiska samhälleliga gröna och digitala omställningar.